Tidig morgon i stallet

Jag var ute i stallet i morse när de andra hade biologi klass :) ut och red på ovalen en stund och även på utebanan. Jag måste säga att han börjar få kondis nu blev knappt trött av 30 minuters tölt träning. Ja men nu ska man ju hem till Åland så då kan man ju glömma den konisen ett tag men man kanske kan rå om sin egen kondis då :)Ska i allafall vila upp och ha kul i en vecka hemma och njuta av häst fria veckan man har.
Hoppas att Seimur inte tappar allt för mycket men han är värd paus efter alla träningar jag har haft med han nu. Hoppas också att jag snart kan gå in i ridhuset och rida ett pass men ska nog vänta med de iallafall ett tag till så han inte tappar allt direkt.

Tölten sitter som berget!

 
Igår red jag min underbara häst igen! 
 
 
Vi red ute på ovalen och började med lite uppskrittning då han skrittade på riktigt bra och jag var nöjd med bara det. Efter ett tag så fick vi börja tölta lite å sedan tog vi tre galopp på passrakan, full fart blev det och oj så roligt jag hade! Underbar häst! <3 Han är bara bäst och det är bara så!!!! 
 
Efter det red vi till ovalen och där tölta vi på och oj, han va så ren och fin. Underbar känsla!
 
Kul att Lina filma en liten snutt som jag får titta på lite hela tiden, finaste hästen! 20 år och lycklig! <3
 
Bilden ovan är från förra veckan då vi red sent en kväll på utebanan...
 
KRAM! <3
 

Stress ställer alltid till de...

De värsta som finns enligt Seimur de är om de är stress i omgivningen han vill ha de lugnt runt sig. Jag absolut hatar att stressa i stall speciellt när jag vet att hästarna måste vara mitt prio ett och jag vill vara på andra ställen samtidigt. Ja man måste ta de lugnt i stallet för ens egen säkerhet och för hästens säkerhet och välmående.Säkerhet är en av de saker som är viktigast för de är inte farligt med hästar om du hanterar de rätt. Om du har kunskaper om hästars beteende och vet hur hästar reagerar på olika situationer så kan du grunden i säkerhets tänkte med hästar.När du kan ”läsa hästen” och vet vad som verkar skrämmande och vad som får den trygg –då har du kommit en bra bit på väg och du kommer omedvetet att göra saker på rätt sätt.Till och med sådant som du till en början uppfattade som omständigt och onödigt tidskrävande. Ett säkert sätt är alltid det tveklöst bästa. Rätt hanterade hästar tar våra signaler på rätt sätt och förstår vad vi menar med signalerna. Om en häst har fått en konsekvent och lugn hantering från början så kommer hästen vara mycket lättare för oss att hantera den när den blir äldre. Vissa hästar kräver mer av dig som hanterar den. Oavsett om hästen är stallmodig, sur och arg eller har ett hingstbeteende ska den inte ges tillfälle att skada vare sig dig eller andra personer i sin omgivning. Men de viktigaste när vi hanterar hästarna är att ha kul med dom. Och var inte rädd för dom ha respekt för dom de är en stor stor skillnad på rädsla och respekt. Om du respekterar hästen så kommer hästen kunna respektera dig med. Ta dig tid i stallet och ge hästen den tid den behöver så att de blir rätt första gången.Sen ett tips välj dina "fajter" och börja inte bestraffa hästen i onödan för den tror den gör rätt.

Klockan

Sej inget annat än klocka helt underbar häst jag äger.Jag har kommit fram till att de är troligen för tungt för Seimur i ridhuset eftersom han rör sig rent ute. Så nu ska jag försöka rida till han ute i naturen så när de behövs att han kommer orka gå i sanden. Ja men idag var jag ner på rakbana och ovalen och Matilda kom sedan med Blakkur men jag ville rida Seimur själv en stund innan de kom. Han har blivit så stressad på senare tid med andra hästar så ville rida upp själv. Men han var helt ren i tölten och var riktigt trevlig och lätt i handen. Kan inte förstå hur fint den där hästen kan gå riktigt dröm tölt och allt. Men de ska vara de kortare tempot för att han ska orka hålla sig uppe och inte "ramla" ihop.

Sen har de varit en allmänt bra dag här på Dille när vi vann skokampen mot Wången :) Lyckan som uppstår när vi äntligen lyckas med de...Så nu avslutar jag med en fin snö bild på Dille

Målsättningar

Ibland måste man stanna och tänka på vad man har för mål med ridningen och hästar. Jag vet att jag vill jobba med hästar och inte bara ha de som hobby. Alla bör sätta mål oavsett vad du håller på med för mål håller dig fokuserad och de är en bra motivation. Alla elitryttare har mål med sin ridning men de är vanligt att man i de lägre klasserna glömmer målen och därför tappar motivation.
Jag sätter alltid upp mål och tycker att de är en av de saker som även viktiga att prioritera. Jag har alltid ett mål jag strävar mot och de målet är ganska långt borta nu men jag lägger upp små mål i mellan och där för tappar jag inte motivationen.Men de är inte alltid lätt man bör tänka hur man själv är som person.De är bara du som har svaren på dina frågor men den här lista kan hjälpa dig:
1. Vad vill du konkret ska hända?
Det här är en nyckelfråga som man allt för sällan ställer sig. Ofta har man vaga mål i stil med att ”jag vill bli en bättre ryttare”. Sådana mål är för diffusa för att verkligen hjälpa dig göra en målmedveten satsning. Svara positivt, det vill säga svara på vad du vill, inte på vad du inte vill. Säg inte ”Jag vill inte vara rädd när jag rider ut” utan ”Jag vill kunna njuta av att rida ut”.
Du skulle aldrig skriva en shoppinglista med vad du INTE ska handla, eller hur?
2. Om du kunde uppnå ditt mål, skulle du ta chansen?
Lägg märke till all tvekan du känner. Alla ”om” och ”men” kan vara indikationer på att du egentligen inte vill göra de uppoffringar som måluppfyllelsen skulle innebära. Den här frågan testar om du verkligen vill det du tror du vill.
3. Exakt vad, var, när och hur vill du?
Hitta på så många detaljer som möjligt, det gör målet levande och sätter igång din längtan och fantasi. Du kanske vill tävla svår dressyr (vad) internationellt (var) om tio år (när) med minst 60 procent i snittresultat (hur).
4. När du har uppnått målet, hur känner du dig? Vad ser och hör du inom och utanför dig själv?
Tänk dig in i hur det kommer att kännas när du uppfyllt ditt mål. Ju fler detaljer desto bättre. Svaren triggar fantasin och hjälper dig att förankra och tro på ditt mål.
5. Vad kommer du göra för att uppnå ditt mål?
Nu är du framme vid själva planeringen. Lista sådant du kan påverka som kan ta dig närmare målet. Gör gärna tidsangivelser så du vet NÄR du ska göra de olika sakerna.

Skriv även upp små saker som att du ska ringa och boka en privatlektion eller att du ska träna utan stigbyglar för att förbättra din sits. Tänk på de resurser du redan har, till exempel en bra tränare, böcker, videofilmer, självkänsla, envishet med mera.

Vackra svarten

Tog Blakkur ut för att rida med Kim, Hanna och Jessica vid ovalen så att Hanna och Jessica kunde öva till skolkampen. Vi red först runt slingan där vi töltade super fint. Sen skritta vi ner till ovalen och där visa Blakkur både trav och tölt. Jag skritta även för att få han mjukare han var lite stel men de var inget större. Jag är förvånad över hur fint han har börjat gå nu han blir verkligen finare ju äldre han blir.
Han är nog en av de finaste hästarna att rida han är så trevlig och försiktig. Så Matilda ska få en lite stjärna för väl utfört arbete på han :)

En stund att tänka

 
Tog Seimur ut bara för att jag behöver tänka på annat för en stund. Seimur och jag red mot torsta för att få ta en galopp upp för backen där :) Redan på väg från hagen och i stallet var Seimur ovanligt energisk och de märktes helt klart han var pigg och energisk igenom hela passet. Om jag inte skulle äga Seimur skulle jag helt klart köpa han :) Han var så grymt trevlig och rund i gångarterna han som brukar ha svårt för de. På hemvägen trodde jag att jag hade en annan häst i tölten...Tölt är han bra på när han väl får den men han var så lätt att rida ihop. Tror att jag måste ha han att bli riden av andra så han får tänka på annat.
Så nu står min lilla vita springare i boxen med ett täcke på och tycker att livet är ganska bra. Helt ovetande att de kommer bli bättre för han ska få gå ut och äta :)
 

Mycket samtidigt

Sitter i södra själv och tänker på bloggen då kände jag att jag ska försöka blogga lite.Har blivit lite mycket hela tiden hinner knappt varva ner innan nästa sak kommer. Jag blir mer och mer engagerad i olika grejer, Ni som känner mig vet att jag gärna drar på mig projekt och de är de jag har gjort nu. De senaste är Vårmarknaden på Dille som jag är just nu ganska insatt i speciellt i marknads delen och sponsor delen men även i stallet.
Trivs som handen i handsken i den här skolan där jag verkligen får visa vad jag går för. Sen gillar jag även att om jag vill få man vara hur djupt insatt som helst de är bara man själv som sätter gränser. De kan bli riktigt bra de !!!!

RSS 2.0