Prova sadel

Att ta mått på sin häst underlättar när man ska prova ut en ny sadel. Ett av måtten är bomvidd. Detta mått mäts bakom hästens bogblad (A). Man hittar rätt punkt om man ber en medhjälpare lyfta upp hästens ena framben. Bogbladet åker då bakåt och man känner tydligt var det slutar. Det är så långt bak som bogbladet rör sig bakåt som sadeln ska ligga. Det är också viktigt att mäta ryggradens svängning (B) och hur lång och bred revbensbågen är (C) för att hitta en sadel som hästen trivs med.

Sadelmått

Om man inte måttbeställer en nytillverkad sadel till sin häst är det också viktigt att man provridersadeln noga innan köpet. Många viktiga ledtrådar kommer fram när man testar sadeln. Det är också viktigt att sadeln passar ryttaren annars kommer ridningen att bli dålig på grund av sadeln.

Många sadelbutiker tillåter inte att man provrider sadeln med stigläder och stigbyglar. Under dessa förutsättningar är det mycket svårt att hitta en sadel som passar dig som ryttare.
FotoTa för vana att mäta och fotografera hästen mot en enfärgad bakgrund då och då för att kunna följa hästens utveckling. Hästens muskulatur ändras ständigt och det är av största vikt att man har kontroll över att utrustningen passar. Det är lättare att hitta en ny sadel än att komma till rätta med de problem som uppstår vid ridning med illa tillpassad sadel.


Kommentarer
Postat av: Noomie

Bra inlägg!(:

2011-08-08 @ 06:37:46
URL: http://lexx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0